Следвайте Гласове в ТелеграмТрети неуспешен опит за избор на председател на

...
Следвайте Гласове в ТелеграмТрети неуспешен опит за избор на председател на
Коментари Харесай

ПП-ДБ и Спаси София се отказаха от Борис Бонев, няма да издигат кандидат за председател на СОС

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Трети несполучлив опит за избор на ръководител на Столичния общински съвет записаха общинските съветници. Борис Бонев се отхвърли от конкуренцията за ръководител на Столичния общински съвет и без присъединяване на ПП-ДБ и " Спаси София " и на ГЕРБ във вота, за поста останаха да се състезават трима - Диана Тонова от Българска социалистическа партия, Красимир Гълъбов от " Възраждане " и Пламен Данаилов от " ИТН ". Съветниците не съумяха да изберат ръководител от първия път на третия опит и двама от номинираните отидоха на балотаж - Диана Тонова от Българска социалистическа партия и Красимир Гълъбов от " Възраждане ", събрали по 7 гласа. Пламен Данаилов остана с 4 гласа. От общо гласувалите 45 съветници има 27 недействителни бюлетини.

И след балотажа никой от двамата претенденти не съумя да събере нужните гласове - Тонова взе 8, а Гълъбов - 7 гласа. При това състояние комисията по тайния избор разгласи, че няма определен ръководител на СОС, а идната сесия беше планувана за 7 декември.

Решението на групата на ПП-ДБ и " Спаси София " да не издигат ръководител на Столичния общински съвет разгласи изненадващо пред съветниците на самият Борис Бонев. Даваме си ясна сметка, че в случай че потретим избора, надали ще има триумф, сподели той. И провокира ГЕРБ и останалите да се опитат да намерят консенсус и болшинство към друга кандидатура. Същевременно прикани към гласоподаване по съвест.

" Ние с това наше решение не бягаме от отговорност ", уточни Бонев в отговор на упреци. " Ние положихме всички демократични, естествени и открити старания да формираме болшинство, да има определен ръководител и работата на СОС да стартира. Уви, не срещнахме схващане. Затова даваме опция - 38 общински съветници е повече от задоволително да гласоподават и да изберат ръководител ", прикани останалите Бонев.

Това стана след два часа горещи диспути по време на съвещанието на Столичния общински съвет, като до този миг се обрисуваше още веднъж неуспех и на третия опит за избор на ръководител, защото партиите не отстъпваха от кандидатурите си, нито пък ГЕРБ промени мнението си, че няма да издига номинация. Последва събиране на комисията по тайния избор и къса отмора.

Същевременно в коридорите на сесията от ПП-ДБ-СС обявиха, че няма да поддържат и претендента на Българска социалистическа партия. 

" Ние да подкрепим претендент на Българска социалистическа партия за ръководител на СОС е невероятно, защото това е една дребна група с девет общински съветници, а и имаме идеологически разлики с тях и няма по какъв начин да подкрепим техния претендент ", сподели общинският консултант от " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) Бойко Димитров.

" На база на гласуването ще забележим има ли сделка ", добави кметът Васил Терзиев. " Досега ни упрекваха във всички вероятни сделки и няма определен ръководител на СОС. Ако имаше, това към този момент нямаше да ни бъде тематика. Ще търсим покдрепа, до момента в който не се избре ръководител на СОС. Не са доста вероятните разновидности. Или всички без нас се събират и избират ръководител. Или ние с ГЕРБ, или с Българска социалистическа партия. Ще продължим диалозите и ще намерим път, с цел да отпушим работата. Много неща зависят от общинския съвет. Градът ще заплати висока цена в случай че не намерим решение ", означи Терзиев.

Още първоначално градусът на напрежение в залата нажежи пристрастеностите и предвеща следващ неуспех. От ГЕРБ повториха, че няма да издигат кандидатура, останалите обединения си препотвърдиха номинациите.

 

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС, " Българска социалистическа партия за България " и " Възраждане " напуснаха съвещанието краткотрайно, заради противоречие с водещата Грети Стефанова. После се върнаха и дебатите продължиха.

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

" Групата на Българска социалистическа партия излезе, тъй като ГЕРБ-аджийщината остана в залата. Не може да се вършат поръчки за изявления, а те да не се взимат поради. Тава съобщи Иван Таков, ръководител на Българска социалистическа партия - София и консултант в СОС, откакто цялата група на Българска социалистическа партия напусна съвещанието на Общинския съвет. Преди това Стефанова не им даде опция да вземат думата.

Ваня Григорова съобщи, че след изявлението на Терзиев са имали спомагателни въпроси - като това кой ще бъде заместител - кметът по превоза, откакто Терзиев показа 8 зам.кметски кандидатури. " За трети път се повтаря властническото ръководство в залата. Базата на това да нямаме определен ръководител на СОС се намира там - в групата с най-вече ощински съветници и те не желаят да проведат избор ", безапелационна бе тя.

 

Снимка: Булфото

" На демокрацията ние не й споделяме безпорядък ", отвърна Грети Стефанова и уточни, че съблюдава разпоредбите при водене на сесията. 

Два центъра на власт има в Столичната община, съобщи Антон Хекимян. Той засяга кмета, който има право на това по закон, и " Спаси София ", които желаят да привикват на чуване шефове на общински компании.

" Във връзка с репликите на северомакедонския представител - има два центъра, единият е законен, кметът ", сподели Хекимян по адрес на съветникът от ПП-ДБ Андрей Зографски, чиято майка от РСМ е известна с антибългарските си изказвания. Съветникът от ГЕРБ укори водещата съвещанието Грети Стефанова, че нарушава правилника и би трябвало да ревизира кворума след напускането на съветниците от Българска социалистическа партия.

Хекимян предизвести, че кметът връща на поста отпред на общинското дружество за преправка на отпадъците човек, осъждан поради случай със гибел на четирима служащи. Заради това той е бил и уволнен през 2016 от Йорданка Фандъкова.

Съветникът от ГЕРБ направи и забележка на Васил Терзиев, че влиза на сесия с защита.

" Не е добър звук кметът на София да влиза с защита, това е обществена институция ", установи той. 

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

Хекимян попита още за какво двама от номинираните, само че неназначени все още зам.-кметове, към този момент се намират в кабинети на общината.

Лидерът на " Спаси София " Борис Бонев упрекна ГЕРБ в бойкот на работата на СОС.

" В тези три седмици вие претърпяхте толкоз обръщания на палачинката, вие знаете ли какво желаете? ", попита Бонев, като изреди, че в началото от ГЕРБ желали да бъдат поканени на диалозите с ПП-ДБ, а след това не се отзовали.

" Поздравявам господин Хекимян, че като водач на групата на ГЕРБ ще наложи нов стандарт, само че вашата група показва не конструктивност, а безредни дейности и неконструктивност, и прикрит опит за бойкот. Никога не сме ви канили на диалози за взаимно ръководство, а на разискване на съответни политики и цели, каквито имаме общи в нашите стратегии. Каквито имаме с останалите. Водили сме точно такива диалози, а не за разпределение на постове и позиции, каквито явно са вашите показа ", съобщи във връзка договарянията Борис Бонев.

Той назова внушения изказаните от Хекимян подозрения, че в случай че не бъде определен на поста, неговите съветници от " Спаси София " ще разцепят групата на ПП-ДБ. " Много са несполучливи опитите ви да вкарате чеп в нашите взаимоотношения ", сподели Бонев за себе си и Терзиев. " Нашата група е извънредно обединена, без значение от внушенията, които вършиме ", обърна се той към съветника от ГЕРБ.

" Виждам, че под краката ви пари доста. Вярвам, че е доста мъчно да го преглътнете, откакто ви е било дадено, само че не ни карайте ние да бъдем гумен щемпел. Ние желаеме да ви спестим срама, тъй като нали ние сме най-лошите ", сподели преди този момент Хекимян във връзка кандидатурата на Борис Бонев за началник на СОС.

 

Снимка: Булфото

В началото на съвещанието Васил Терзиев направи доклад за свършеното през миналите три седмици, като уточни, че го прави на благосклонност, без да е длъжен на това. Терзиев регистрира направеното по три тематики - план-сметката на чистотата, промяната на ръководителя на общинското дружество за преправка на боклуци, ограничаването за нискоемисионната зона в центъра и снегопочистването. 

Кметът на София още веднъж прикани общинските съветници към разсъдък и мъдрост, с цел да може да бъде определен ръководител. 

" Важно е всички да проявим мъдрост, да загърбим тяснопартийните ползи и да дадем опция на СОС да работи. Надявам се в идното скрито гласоподаване през днешния ден да изберете най-достойния измежду вас, с цел да стартираме да решаваме проблемите на София ", сподели Терзиев.

Карлос Контрера предложи огромните политически групи да дадат крачка обратно и да бъде номиниран за ръководител на СОС някой от по-малките обединения.

" Виждам, че господин Терзиев поставя някакви старания като кмет да хвърли мостове към другите общински съветници, само че това, което се разгаря през цялото време на съвещанието от негови съветници, изгаря тези старания. Направихте мечешка услуга на своя кмет ", установи Карлос Контрера от ВМР. Той предложи, поради смразяването на тона сред ГЕРБ и ПП-ДБ, диалозите да се водят непосредствено със самия кмет. " Г-жо Стефанова, не наливайте в допълнение масло в огъня, смирете се малко ", обърна се той към водещата съвещанието Грети Стефанова и поради отнемането на думата на съветници.

 

Снимка: Българска телеграфна агенция

" Ако не бъде открито някакво сечение, можем да продължим 4 години да го играем този цирк ", предизвести той. Контрера прикани огромните групи в СОС да дадат крачка обратно и да предлагат един-двама от по-малките на правилото " най-малкото зло ". Иначе ще стигнем до същия блокаж, или ще се наложи голям компромис с ръководител, който би бил свален още на идната сесия.

От " Българска социалистическа партия за България " не престават да държат на Диана Тонова, " Възраждане " издигат още веднъж Красимир Гълъбов, " ИТН " - Пламен Данаилов. Никой от четиримата с Борис Бонев не съумя да събере повече от половината гласове на общинските съветници при първото гласоподаване, по тази причина сред първите двама по резултат - Бонев и Тонова, се състоя второ гласоподаване, на което не бе определен ръководител.

На балотаж към този момент два пъти общинските съветници избираха сред претендента от " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) Борис Бонев и Диана Тонова от " Българска социалистическа партия за България ". Бонев завоюва 23 гласа, а Тонова - девет гласа, което не бе задоволително, с цел да бъде определен ръководител, защото е належащо той да бъде подсилен от 31 общински съветници.

" Топлофикация " се промуши измежду дебатите за ръководител на СОС

" Кметът на София Васил Терзиев да каже готви ли се приватизация на " Топлофикация София ", прикани общинският консултант от Има Такъв Народ Пламен Данаилов. Той заяви, че има информация, че през днешния ден във финансовото министерство са привикани изпълнителните шефове на " Топлофикация София ", с цел да се разиска опцията министерството да стане притежател на дълга на сдружението.

" То е едно от най-големите общински сдружения и откакто запазването на собствеността на общината не е приоритет на кмета Терзиев, от Има Такъв Народ не знаем каква въобще е неговата визия за града ", съобщи Данаилов и сложи въпроса пред сесията.

Бойко Димитров от ПП-ДБ и " Спаси София " Димитров сподели, че това е сдружение, което с години не е стопанисвано добре. " Това е следващата бомба, заложена от предходното ръководство на града, която незабавно би трябвало да позволяваме ", съобщи той.

 

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР